Sistem solar pentru copii - activitate

Sistem solar pentru copii - activitate

De Babysits
7 min citit

Poate că fiica ta vrea să fie astronaut, fiul tău a fost mereu interesat de stele sau poate că acest subiect s-a ivit la școală și trebuie să-ți ajuți copiii să învețe pentru teste. Oricare ar fi motivul, activitatea aceasta este cu siguranță o modalitate ușoară și distractivă de a-i învăța pe copii despre astronomie.

Activități pentru copii

Am realizat un joc de memorie pentru a-i ajuta pe copii să învețe despre Sistemul Solar și planetele sale. Cu aceste cărți tipărite vă puteți poți juca (dă click pe cărți pentru a descărca versiunea pdf).

Pasul 1 Printează și decupează cărțile.

Pasul 2 După ce ai tăiat toate cărțile, așează-le pe masă în două grămezi diferite și lasă copiii să învețe despre Sistemul solar și să memoreze tot mai multe aspecte ale cărților.

Pasul 3 Cu cât le privesc mai mult, cu atât le va fi mai ușor să joace jocul de memorie final cu cărțile. Pentru a juca, pur și simplu separați cărțile cu imaginea planetei de cărțile cu numele acesteia, amestecați-le și așezați-le separat.

Și gata! Spor la joacă.

Solar System 1
Solar system 2
Solar system 3

Vrei să afli mai multe despre sistemul solar? Continuă să citești!

Ce este sistemul solar?

Sistemul solar este un sistem planetar ce se găsește în Calea Lactee, o galaxie spirală care face parte din Univers.
Sistemul solar este alcătuit din 8 planete și alte corpuri cerești precum stele, asteroizi, sateliți și comete. Aceste opt planete se învârt în jurul unei stele centrale, Soarele și, la rândul lor, se rotesc în jurul axelor lor datorită forței gravitaționale.

Mișcări în sistemul solar

Planetele din sistemul solar se mișcă în două moduri principale. Mișcarea de revoluție este mișcarea pe care o fac planetele pe măsură ce se învârt în jurul Soarelui datorită gravitației sale. Calea pe care o urmează planetele în timp ce înconjoară Soarele se numește orbita lor.

Cu toate acestea, nu toate planetele necesită aceeași cantitate de timp pentru a face o revoluție completă în jurul Soarelui. Cu cât planeta este mai aproape de Soare, cu atât este nevoie de mai puțin timp pentru a o înconjura. De exemplu, durează 365 de zile până când Pământul face o revoluție completă, în timp ce durează 687 de zile până când Marte face o revoluție completă.

Mișcarea de rotație este mișcarea planetelor în jurul lor propriei axe. Nu toate planetele au aceeași durată de rotație, de exemplu, pe Pământ aceasta durează 24 de ore, iar o zi pe Venus este alcătuită din 5.832 de ore.

Soarele

Soarele este marea stea centrală a sistemului solar, iar celelalte planete se rotesc în jurul lui. Această stea emite lumină și căldură tot timpul. Fără Soare, nu ar exista viață pe planeta noastră, Pământul.

Planetele

solar system model for kids

Planete stâncoase

Se mai numesc și planete terestre sau telurice și sunt realizate în principal din stâncă și metal. Planetele stâncoase sunt cele mai apropiate planete de Soare.

Mercur

Numele său se referă la zeul comercianților și al negustorilor din mitologia romană. Este cea mai mică planetă din Sistemul Solar și cea mai apropiată de Soare, motiv pentru care planeta este cea care are cel mai scurt timp să facă o revoluție completă în jurul Soarelui. Nu are sateliți.

Suprafața sa are multe cratere și seamănă cu Luna. Una dintre fețele sale, cea expusă la soare, este foarte fierbinte, atingând 425 grade Celsius, iar cealaltă este foarte rece.

Venus

Numele său se referă la Zeița iubirii din mitologia romană. Planeta este cea care are cel mai lung timp de rotație, așa că o zi pe Venus este echivalentă cu 243 de zile aici pe Pământ. În mod ciudat, această planetă se învârte în jurul soarelui în direcția opusă celorlalte planete.

Venus este planeta cea mai asemănătoare Pământului ca mărime și, la fel ca Mercur, Venus nu are sateliți.

Suprafața sa este extrem de fierbinte, deoarece gazele din atmosfera sa captează căldura. De asemenea, reflectă lumina soarelui, motiv pentru care este atât de strălucitoare încât uneori o putem vedea de aici, de pe pământ.

Pământul

Numele său se referă la o zeiță mitologică romană, Terra. Pământul este singura planetă locuită din sistemul nostru solar.
Poți citi mai multe despre straturile Pământului and the fazele Lunii în resursele noastre comunitare.

Marte

Numele său se referă la zeul războiului din mitologia romană, Marte. Este a doua cea mai mică planetă. Suprafața sa are o culoare roșie caracteristică datorită oxidului de fier și, prin urmare, este cunoscută și sub numele de planeta roșie. Are doi sateliți și este una dintre cele mai cercetate planete, deoarece se crede că viața poate exista pe planetă.

Giganți gazoși

Planetele gazoase sunt planetele cele mai îndepărtate de Soare și, de asemenea, cele mai mari planete. Acestea constau în principal din heliu și alte gaze.

Jupiter

Numele său se referă la zeul roman cu același nume (în mitologia greacă, este celebrul Zeus). Este cea mai mare planetă din sistemul solar și, de asemenea, cea mai veche. Are 79 de sateliți confirmați în jurul său, cunoscuți ca lunile lui Jupiter. Cele mai importante sunt: ​​Io, Europa, Ganymede și Callisto. Un lucru curios despre această planetă este că are și inele, dar este aproape imposibil să le vezi.

Saturn

Această planetă poartă numele unui zeu mitologic roman cu același nume. Această planetă este, de asemenea, cunoscută sub numele de planeta inelelor, deoarece are cele mai colorate inele. Aceste inele sunt formate din bucăți de gheață și roci care se rotesc cu o viteză foarte mare. În plus, această planetă are 53 de sateliți confirmați și 29 încă de confirmat. Un an pe Saturn este egal cu 29 de ani pe Pământ.

Uranus

Această planetă poartă numele unui zeu din mitologia greacă. Atmosfera sa conține metan, motiv pentru care Uranus are o culoare albastră. În plus, atmosfera sa este și cea mai rece, la aproximativ -224 de grade Celsius. Această planetă are și sateliți și inele în jurul ei, deși inelele nu sunt la fel de frumoase ca cele ale lui Saturn. În mod curios, această planetă se rotește în jurul unei axe foarte înclinate, astfel încât polii săi sunt situați la aproape aceeași înălțime cu ecuatorul de pe restul planetelor.

Neptun

Această planetă poartă numele zeului roman al mării. Este cea mai îndepărtată planetă de Soare și, prin urmare, durează cel mai mult timp pentru a o înconjura (aproximativ 165 de ani pe Pământ). Are sateliți și inele, dar acestea sunt foarte greu de văzut. Atmosfera sa este, de asemenea, formată din metan, motiv pentru care are o culoare albastră, la fel ca Uranus. Este, de asemenea, cea mai rece planetă din sistemul solar.

Dilema lui Pluto

Pluto era considerat a noua planetă din sistemul solar, deoarece era cea mai îndepărtată planetă de Soare. Cu toate acestea, în urmă cu ani, astronomii au decis că Pluto nu poate fi considerat o planetă, deoarece se încadrează mai bine într-o altă familie, a planetelor pitice, în principal datorită dimensiunii sale.

Dacă ți-a plăcut această activitate, în Resursele noastre comunitare poți găsi alte activități pentru copii, proiecte de lucru manual și multe altele!

Sursa: Space place NASA

Alătură-te Comunității de Babysitting!

Inregistreaza-te GRATUIT